www.fs-rs.si / Aktualno / Aktualno / Izjava za javnost: Fiskalnemu svetu ni bilo omogočeno pojasnjevanje njegovih z zakonom določenih mnenj v Državnem zboru
Objavljeno: 17. 12. 2018

Izjava za javnost: Fiskalnemu svetu ni bilo omogočeno pojasnjevanje njegovih z zakonom določenih mnenj v Državnem zboru

Fiskalni svet sporoča, da mu ni bilo omogočeno pojasnjevanje njegovih mnenj in stališč ob obravnavi predloga spremembe Odloka o pripravi proračunov sektorja država za obdobje od 2018 do 2020.

Fiskalni svet je 17. decembra 2018 ob 8:22 preko elektronske pošte prejel vabilo na sejo Odbora DZ za finance z začetkom 17. decembra 2018 ob 8:00 z edino točko »Predlog odloka o spremembi Odloka o okviru za pripravo proračunov sektorja država za obdobje od 2018 do 2020 (OdPSD18–20-C)«. Fiskalni svet kot samostojen in neodvisen organ pripravlja in javno objavlja ocene proračunskih dokumentov in bi moral biti vabljen na seje teles Državnega zbora, ki obravnavajo mnenja Fiskalnega sveta o proračunskih dokumentih in ostalih dokumentov, na katere mora Fiskalni svet po Zakonu o fiskalnem pravilu podajati svoje mnenje. Poleg tega, da Fiskalni svet ni bil pravočasno povabljen na sejo Odbora za finance, mnenja Fiskalnega sveta tudi ni bilo med gradivi, ki so bila uvrščena na sejo.

Fiskalni svet svojega mnenja o stališču Vlade zato ni mogel predstaviti na seji Odbora. Meni, da je namen sprejete zakonodaje njeno spoštovanje, namen Zakona o fiskalnem pravilu pa je zagotavljanje srednjeročne vzdržnosti javnih financ. Z zagotavljanjem srednjeročne vzdržnosti javnih financ ne bi bila ogrožena temveč omogočena potencialna rast in blaginja prebivalstva. Previsoki javnofinančni izdatki v vrhu cikla povečujejo tveganja na dolgi rok, saj so izrazito prociklični. Velja opomniti, da predlagani Odlok predvideva povečanje izdatkov v letu 2019 v višini 1,1 mrd EUR, po oceni Fiskalnega sveta pa bi fiskalno pravilo spoštovali z dvigom izdatkov za 830 mio EUR. Z odstopanjem od srednjeročne vzdržnosti se možnost za poslabšanje pogojev potencialne rasti v trenutno negotovih razmerah povečuje.

Fiskalni svet od Državnega zbora pričakuje preverjanje in javno pojasnitev razlogov, zakaj vabila na navedeno sejo ni prejel pravočasno.

© Fiskalni svet 2017 - 2019

Ta spletna stran uporablja piškotke. - Več o piškotkih

Uporabljamo le piškotke, obvezne za pravilno delovanje spletnega mesta ter njegovih jezikovnih različic. Piškotkov ne uporabljamo v namene analitike.

Ime Namen Veljavnost
pll_language Piškotek si zapomni uporabnikovo izbiro jezika spletnega mesta. 1 leto
TS(...) Spletni strežnik, kjer gostuje spletno mesto Fiskalnega sveta (t. j. strežnik Ministrstva za javno upravo), za svojo polno funkcionalnost uporabnikom nastavlja sejni piškotek, katerega ime se prične s TS in nadaljuje s poljubno šestnajstiško vrednostjo [0-f], npr. ‘TS015ff37’), in je nujno potreben za zagotavljanje ustrezne ravni storitve. čas seje