www.fs-rs.si / Aktualno / Aktualno / Analiza javnofinančnih učinkov predlaganih sprememb davčne zakonodaje
Objavljeno: 5. 7. 2021

Analiza javnofinančnih učinkov predlaganih sprememb davčne zakonodaje

Komisija DZ za nadzor javnih financ je na seji 2. 6. 2021 sprejela sklep, v katerem predlaga Fiskalnemu svetu, da v roku 30 dni pripravi celovito analizo javnofinančnih učinkov vladnega svežnja davčnih zakonov in jo posreduje Komisiji za nadzor javnih financ. Fiskalni svet je sklep komisije prejel 3. 6. 2021.

Analiza, ki jo je pripravil Fiskalni svet, je sestavljena iz treh delov: (i) predstavitev ocenjenega neposrednega oziroma statičnega učinka predlaganih davčnih sprememb na saldo javnih financ; (ii) pregled izhodiščnega stanja davčnih obremenitev na predvidenih področjih davčnih sprememb z mednarodno primerjavo; (iii) modelska ocena dinamičnega učinka predlaganih davčnih sprememb. Dinamična analiza je sicer bolj celovita od statične ocene, a je potrebno zaradi ocen parametrov, ki jih vsebujejo modeli, tudi njene rezultate obravnavati previdno. Fiskalni svet v modelskih ocenah ni mogel upoštevati celotnega nabora dejavnikov, ki bi lahko vplivali na konkurenčnost gospodarstva in na obseg potencialnega proizvoda.

Vlada je ob obrazložitvi predlaganih davčnih sprememb predstavila oceno neposrednega oziroma statičnega učinka na saldo in ob tem izrazila prepričanje, da bo izpad javnofinančnih prihodkov mogoče nadomestiti z višjo gospodarsko rastjo oziroma potrošnjo in drugimi ukrepi. Ob tem ni predstavila izračunov, koliko višjo gospodarsko rast oziroma potrošnjo pričakuje kot posledico predlaganih sprememb, prav tako ni predstavila morebitnih dodatnih ukrepov, ki bi bili potrebni za nevtralizacijo njihovega javnofinančnega učinka na saldo.

© Fiskalni svet 2017 - 2024

Ta spletna stran uporablja piškotke. - Več o piškotkih

Ime Namen Veljavnost
pll_language Piškotek si zapomni uporabnikovo izbiro jezika spletnega mesta. 1 leto
TS(...) Spletni strežnik, kjer gostuje spletno mesto Fiskalnega sveta (t. j. strežnik Ministrstva za javno upravo), za svojo polno funkcionalnost uporabnikom nastavlja sejni piškotek, katerega ime se prične s TS in nadaljuje s poljubno šestnajstiško vrednostjo [0-f], npr. ‘TS015ff37’), in je nujno potreben za zagotavljanje ustrezne ravni storitve. čas seje