www.fs-rs.si / Aktualno / Aktualno / Fiskalni svet je pridobil novo modelsko orodje za izboljšanje ocenjevanja dolgoročne vzdržnosti javnih financ
Objavljeno: 13. 6. 2024

Fiskalni svet je pridobil novo modelsko orodje za izboljšanje ocenjevanja dolgoročne vzdržnosti javnih financ

Fiskalni svet je zaključil večletni projekt, s katerim smo pridobili novo modelsko orodje za ocenjevanje dolgoročne vzdržnosti javnih financ, s poudarkom na tveganjih zaradi demografskih sprememb. Projekt je financirala Evropska komisija v okviru Instrumenta tehnične podpore državam članicam (https://commission.europa.eu/funding-tenders/find-funding/eu-funding-programmes/technical-support-instrument/technical-support-instrument-tsi_sl). Za izdelavo modelskega orodja je bil izbran danski inštitut DREAM (https://dreamgroup.dk/), ki ima dolgoletne izkušnje na tem področju.

Projekt smo uradno zaključili z delavnico 13. 6. 2024, kjer so predstavniki DREAM predstavili model predstavnikom slovenskih institucij, ki se ukvarjajo z javnimi financami (Ministrstvo za finance, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, UMAR, SURS, Banka Slovenije, IER). Kljub uradnemu zaključku projekta bodo predstavniki DREAM tudi v prihodnje nudili podporo Fiskalnemu svetu pri upravljanja z modelom.

Novo orodje bo izboljšalo sposobnost Fiskalnega sveta pri ocenjevanju dolgoročne vzdržnosti javnih financ, zlasti na področju demografskih sprememb. Orodje omogoča tudi simuliranje učinkov različnih scenarijev spremembe politik.

Predstavitev DREAM, 13. 6. 2024

Predstavitev DREAM, 13. 6. 2024

Predstavitev DREAM, 13. 6. 2024

Predstavitev DREAM, 13. 6. 2024

© Fiskalni svet 2017 - 2024

Ta spletna stran uporablja piškotke. - Več o piškotkih

Ime Namen Veljavnost
pll_language Piškotek si zapomni uporabnikovo izbiro jezika spletnega mesta. 1 leto
TS(...) Spletni strežnik, kjer gostuje spletno mesto Fiskalnega sveta (t. j. strežnik Ministrstva za javno upravo), za svojo polno funkcionalnost uporabnikom nastavlja sejni piškotek, katerega ime se prične s TS in nadaljuje s poljubno šestnajstiško vrednostjo [0-f], npr. ‘TS015ff37’), in je nujno potreben za zagotavljanje ustrezne ravni storitve. čas seje